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The purpose of this Technical Assistance (TA) Bulletin is to provide Local Workforce 
Development Boards (Boards) with assistance in proper reporting of child care quality 
expenditure cost categories.   
 
Board Child Care Quality (CCQ) contracts with the Texas Workforce Commission 
(TWC) contain quality fund amounts for the required activities set forth in:  
• Texas Government Code §§2308.3155, 2308.317, and 2301.320;  
• Workforce Development (WD) Letter 12-13, Change 1, issued September 20, 2013, 

and entitled “Implementation of Amended Chapter 809, Child Care Services Rules, 
Regarding Quality Improvement Activities—Update;” and  

• WD Letter 13-14, issued May 13, 2014, and entitled “Texas Rising Star Mentor and 
Assessor Qualifications and Distribution of Staff Funding.”   

 
CCQ contract quality fund amounts include 2 percent of Board child care allocations, 
plus an additional distribution amount independent of the allocation that is dedicated to 
Texas Rising Star (TRS) assessing and mentoring staff costs, as set forth in WD Letter 
13-14.   
 
The inclusion of the TRS assessor and mentoring staff funds has raised questions about 
which cost categories staff support and indirect costs associated with TRS assessing and 
mentoring should be reported under in the Cash Draw and Expenditure Reporting 
(CDER) system.  Attachment 1 to this TA Bulletin is provided to clarify the relationship 
between quality terminology, cost categories, the CDER system, and descriptions used in 
WD Letter 28-14, issued October 1, 2014, and entitled “Revised Cash Draw and 
Expenditure Reporting System Instructions.”  

 
Board Questions and TWC Answers 

 
Question 1: Must we use CCQ funding in the amount calculated for TRS staff 

funding as stated in WD Letter 13-14 for staff, or may we fund and 
report all of the TRS staffing costs with one grant (e.g., CCF)? 

 
Answer 1: TRS staffing costs for staff identified in WD Letter 13-14 are 

funded under the CCQ contract until all funds are expended.  Any 
remaining costs can be charged to the Child Care Funds (CCF) 
contract or the Child Care Match (CCM) contract.   
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See Attachment 1 for expenditure reporting priorities. 
 

Question 2: If the staff costs are higher than the separate distribution for TRS 
assessors and mentors provided in WD Letter 13-14, do we charge 
them to the 378 – TRS Personnel Costs line item? 

 
Answer 2: Yes, the cost of TRS assessor and mentor salaries in excess of the 

separate allocation for 378 – TRS Personnel Costs – 
Mentor/Assessor Funding should be charged to 378 – TRS 
Personnel Costs under CCQ 2%, then CCF or CCM. 

 
Question 3: Where is training, travel, or other related costs for TRS staff to be 

reported? 
 
Answer 3: These are quality program support costs and are charged to 378 –

TRS Promotion and Supports – Mentor/Assessor Funding, then to 
378 –TRS Promotion and Supports under CCQ 2%, then CCF or 
CCM.   

 
Question 4: By the descriptions in 378 – Quality Improvement (Non-direct), 

378 – TRS Personnel Costs, and 378 – TRS Promotion and 
Supports can we charge the same staff person as well as all the 
other activities we do under two of the three categories? 

 
Answer 4: Yes. 
 
Question 5: Where do you charge the support equipment for the staff person, 

i.e., computer, phone, office furniture, travel expenses to 
visit/mentor or assess providers? 

 
Answer 5: These are quality program support costs and are charged first to 

378 –TRS Promotion and Supports – Mentor/Assessor Funding, 
then to 378 –TRS Promotion and Supports under CCQ 2%, then 
CCF or CCM.   

 
Question 6: Are the indirect costs (rent, equipment, utilities, office supplies, 

travel expenses, etc.) associated with salaries and benefits for staff 
involved in TRS mentoring and assessments also allowable under 
cost category 378 – TRS Personnel Costs – Staff Support Funding? 

 
Answer 6: Indirect costs associated with TRS assessors and mentors are 

charged to 378 –TRS Promotion and Supports – Mentor/Assessor 
Funding, then to 378 –TRS Promotion and Supports under CCQ 
2%, then CCF or CCM.   
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